> Μείωση Βλάβης 20 Οκτωβρίου 2023

Στον χώρο της απεξάρτησης όταν  ένας άνθρωπος δυσκολεύεται ή αρνείται να απομακρυνθεί από την χρήση ουσιών μέχρι να έρθει η στιγμή που θα καταφέρει να πάρει την απόφαση να το κάνει, μιλάμε για μείωση βλάβης. Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά σημαίνει πως προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση ουσιών πχ να παρέχουμε καθαρές σύριγγες για να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός του με μια μεταδιδόμενη ασθένεια, κερδίζοντας χρόνο, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή.

Εφόσον λοιπόν, είτε επειδή δεν είναι δυνατό, είτε επειδή δεν είμαστε έτοιμοι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική και βαθιά αλλαγή μιας συνήθειας ή συμπεριφοράς μας που μας ενοχλεί και μας βασανίζει,  μπορούμε να μειώσουμε τουλάχιστον την βλάβη αυτής.

Οποία κι αν είναι αυτή. Συναισθηματική, οικονομική, κοινωνική. Σε κάθε άνθρωπο τα δεδομένα διαφέρουν, οπότε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι σημαίνει μείωση βλάβης για εκείνον.

Για παράδειγμα εφόσον κάποιος δεν είναι έτοιμος να μπει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα μείωσης βάρους μπορεί να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το βάρος του και να προσθέσει αντί να αφαιρέσει πχ πιο υγιεινές τροφές ή άσκηση. Αν δεν κάποιος δεν είναι έτοιμος να κόψει το κάπνισμα μπορεί να μειώσει το χρόνο του καπνίσματος ή να σβήνει τα τσιγάρα μισά.

 Σε κάθε περίπτωση  το να μην κάνουμε μεγαλύτερη βλάβη από αυτή που έχει ήδη προκληθεί ουσιαστικά μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου του εαυτού μας κι αυτό είναι πάντα ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην αναμέτρηση με τον εαυτό μας. 

Η έννοια της μείωσης βλάβης έχει στοιχεία αυτοφροντίδας, ενώ παίρνει και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς  προστατεύοντας εμάς σαφέστατα μειώνουμε και την κοινωνική βλάβη.

Παλαιότερες
αναρτήσεις
2023202020182016201520142013