Κάνε σαν αυτό που κάνεις,
να κάνει τη διαφορά.
Είναι αλήθεια, την κάνει!
William James
Στην Θεραπεία υπάρχει μια έκφραση, με μεγάλη θεραπευτική αξία.
Το «as if», αυτό που στην κοινή Ελληνική ονομάζεται «σαν να».
Το κάνε «σαν να» λοιπόν είναι το πρώτο, μα τεράστιο θεραπευτικό βήμα, που παίρνει το ρίσκο να κάνει κάποιος, στην αρχή κυρίως της θεραπείας του.
Η ζωή του όλη μπορεί να φαντάζει διαλυμένη, να νιώθει κανείς ότι δεν μπορεί, οτι δεν είναι σε θέση να καταφέρει τίποτε. Και τότε του λέμε κάνε «σαν να»....
Κάνε σαν να είναι όλα καλά, σαν να μπορείς να τα καταφέρεις, σαν να έχεις την δύναμη να ορίσεις, κάνε σαν να καταλαβαίνεις τί σημαίνει να κάνεις, σαν να...
Συνήθως οι άνθρωποι αντιστέκονται. Επιθυμούν την αλλαγή τους αλλά δεν είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν...
Τους φαίνεται ανούσιο, κοροϊδία το να κάνουν σαν να καταλαβαίνουν κάτι που στην πραγματικότητα δεν κατανοούν. Το να παίξουν ένα ρόλο, κάνοντας τους χαρούμενους ενώ είναι λυπημένοι ή τους ήρεμους ενώ είναι αναστατωμένοι...και πάει λέγοντας.
Όμως η αξία του «σαν να» είναι ανεκτίμητη! Γιατί το σώμα κρατάει τη μνήμες του και τις αναπαραγάγει. Θυμάται πως είναι να είναι ήρεμο κι αν το πείσεις κάνοντας «σαν να»... θα ανταποκριθεί και σιγά σιγά θα ηρεμήσει και το μυαλό και θα αρχίσει να έχει την δυνατότητα να σκεφτεί αλλιώς. Απλά αλλιώς, σαν να βγαίνει μέσα από ένα τούνελ και να προχωρά προς το φως.
Συνήθως οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια, θέλουν να νιώσουν καλύτερα. Λιγότερο αγχωμένοι, λιγότερο φοβισμένοι, λιγότερο μπερδεμένοι, λιγότερο θυμωμένοι. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Αν ζητήσεις από έναν άνθρωπο που ζει μια κατάσταση έντασης, να περιγράψει πως είναι ένας άνθρωπος ήρεμος και χαρούμενος, συνήθως οι άνθρωποι περιγράφουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που φαντάζει, που φαίνεται έτσι. Ήρεμος και χαρούμενος. Για παράδειγμα, κοιτάζει ίσια στα μάτια, χαμογελά, φαίνεται περιποιημένος κι ήρεμος, μπορεί να κάθεται χαλαρά, συμμετέχει σε συζητήσεις, είναι ενεργοποιημένος και φαίνεται ήρεμος.
Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως από τη μια η αλλαγή είναι κάτι δύσκολο και από την άλλη η αλλαγή είναι κάτι που επιθυμούμε να γίνει μονομιάς. Επιθυμούμε να διορθώσουμε κάτι στα γρήγορα. Μα η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική!
Η εμπειρία μας δείχνει πως είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουμε πάγιες συμπεριφορές ή να τις αντικαταστήσουμε με άλλες παρά να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψεις μας.
Έτσι απλά λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η γνωστική συμπεριφορική τεχνική του κάνω «σαν να».
Κάνω σαν να σημαίνει πως βρίσκω έναν στόχο και κάνω σαν να τον έχω ολοκληρώσει. Κάνω σαν να είμαι ήρεμος, νιώθοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου, σαν να τα έχω καταφέρει!
Χρειάζεται χρόνος κι υπομονή....μα το αποτέλεσμα πάντα αποζημιώνει...
Μέσα από τις τεχνικές θεάτρου που χρησιμοποιούμε στην Δραματοθεραπεία το «σαν να» γίνεται ακόμη πιο εφικτό.
Όπως λέει κι ο Peter Brook γνωστός σκηνοθέτης και θεατρικός δημιουργός. "Στην καθημερινή ζωή το «σαν να» είναι φαντασία, στο θέατρο το «σαν να» είναι πείραμα.
Στην καθημερινή ζωή το «σαν να» είναι μια κάλυψη, στο θέατρο το «σαν να» είναι μια αλήθεια. Αν πειστούμε για αυτή την αλήθεια τότε το θέατρο κι η ζωή γίνονται ένα".
Αυτός είναι ένας υψηλός στόχος και φαίνεται σαν μια σκληρή δουλειά. Σε μια θεραπευτική ομάδα όμως, το παιχνίδι είναι η δουλειά.
Οπότε αν αφεθούμε να πειραματιστούμε, τότε το παιχνίδι γίνεται δουλειά και τότε η δουλειά δεν είναι πια δουλειά… είναι παιχνίδι!