> Τριήμερο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής 24 Απριλίου 2015

Το τριήμερο εργαστήριο δημιουργικής γραφής – πεζογραφίας έχει στόχο να εξοικειώσει με τις βασικές τεχνικές και στοιχεία της αφήγησης όσους ενδιαφέρονται για εξιστόρηση και την γραφή – και να τους εξοπλίσει με ένα σύνολο εργαλείων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το λευκό χαρτί.

Το εργαστήριο θα εστιάσει στα βασικά στοιχεία της τέχνης της μυθοπλασίας, και θα περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Τι είναι μυθοπλασία; Πως «ενεργοποιούμε» τον συγγραφέα μέσα μας;  
  • Τα απαραίτητα υλικά της γραφής: Η σειρά των γεγονότων, η ανατροπή, η σύγκρουση, η εξέλιξη, η περαίωση.   
  • Η σημασία του αφηγητή.
  • Εικόνα ή γλώσσα; Λεπτομέρειες ή διάλογος; Περιγραφή ή εξιστόρηση; Ταλέντο ή δουλειά;
  • Χαρακτήρας. Πλοκή. Ιδέα – τι από τα τρία παίζει τον πρώτο ρόλο;
  • Η καθημερινότητα του συγγραφέα.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις συνολικής διάρκειας 13 ωρών. Κατά την διάρκεια του θα εξεταστούν διηγήματα και άλλα σύντομα κείμενα από σπουδαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς ενώ οι συμμετέχοντες θα κληθούν να γράψουν ασκήσεις και κείμενα μικρότερης και μεγαλύτερης φόρμας.

Πριν την έναρξη του εργαστηρίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες κείμενα γνωστών συγγραφέων, για τα οποία θα γίνει συζήτηση και ανάλυση και θα τους ζητηθεί να ολοκληρώσουν κάποιες σύντομες ασκήσεις - αυτή η ύλη αποτελεί τη βάση έναρξης του εργαστηρίου.

Ημέρες και ώρες του εργαστηρίου: Παρασκευή 19:00 – 22:00, Σάββατο 11:00 – 18:00, Κυριακή 14:00 – 19:00

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Πληροφορίες: 6977824541 και 2391026009

 

Εισηγητής: Βαγγέλης Προβιάς – Πεζογράφος

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα - εργαστήρια δημιουργικής γραφής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στην Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής του Kingston Writing School και του British Council.

Είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συντονιστής της ομάδας συγγραφής μυθοπλασίας ενηλίκων του British Council στην Αθήνα. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε εργαστήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Κείμενά του (διηγήματά, άρθρα, κριτικές – παρουσιάσεις βιβλίων) έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites (protagon.gr, themachine.gr, toportal.gr, το Αθηναϊκό Free Press Metropolis, το περιοδικό της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑgazino και το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατά). Το διήγημά του «Θεσσαλονίκη, για δουλειές» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση με τις καλύτερες συμμετοχές του λογοτεχνικού διαγωνισμού των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

 

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ η συλλογή διηγημάτων του «Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης».

 

Παλαιότερες
αναρτήσεις
2023202020182016201520142013