> Όταν η Ψυχή 13 Αυγούστου 2014

Οι άνθρωποι συνήθως μένουμε σε αυτά που βλέπουμε. Συνήθως τα αόρατα τα αποφεύγουμε έστω κι αν υπάρχουν. Κι ενώ θα τρέξουμε στο γιατρό για κάτι διαφορετικό που βλέπουμε ή ξεκάθαρα νιώθουμε ως πόνο ή ενόχληση στο σώμα μας, σπάνια θα φροντίσουμε για κάτι αδιόρατο που νιώθουμε ως συναίσθημα και σπάνια θα ασχοληθούμε σοβαρά με συναισθήματα συνανθρώπων ή φίλων μας.

Συναισθήματα που επειδή δεν κατανοούμε τα μεταφράζουμε ακόμη και ως ...καπρίτσια!
Όμως η κατάθλιψη μπορεί να διαλύσει ένα σώμα, οι συναισθηματικές διαταραχές να συνθλίψουν ένα μυαλό, να μπερδέψουν έναν άνθρωπο, να τον κάνουν έρμαιο, μπερδεμένων συναισθημάτων.

Πρέπει να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια...Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον ψυχικό πόνο και να τον κατανοούμε. Πρέπει να αποδεχθούμε πως δεν χρειάζεται κανείς να είναι "τρελός" ή "διαταραγμένος" για να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στην πρόληψη...
Για το σώμα πρόληψη σημαίνει άσκηση, καλή διατροφή, σωστός ύπνος και ιατρική παρακολούθηση.

Για τον ψυχικό μας κόσμο πρόληψη σημαίνει...ακριβώς τα ίδια και κάτι περισσότερο.
Σωστή συναισθηματική τροφή, ξεκούραση και χαλάρωση του νου και της ψυχής μας, εξάσκηση σε συναισθηματικά θέματα, αυτο εξερεύνηση...αυτογνωσία...και αποφυγή της  μοναξιάς και της απομόνωσης. 
Οι άνθρωποι...μόνο οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν να βοηθήσουν μια ψυχή που υποφέρει. Ο Κύκλος ανθρώπων !
Μαθαίνουμε να κοιτάμε στα μάτια, να διαβάζουμε σημάδια, να ακούμε τα συναισθήματα πίσω από τις λέξεις, να βρίσκουμε τις σωστές λέξεις για τα κρυμμένα συναισθήματα, να δίνουμε και να παίρνουμε βοήθεια...Κάνουμε πρόληψη, έτσι ώστε όταν θα έρθει η "συναισθηματική συμφορά" και κάθε προσωπικό αδιέξοδο,  να υπερισχύσει η εκπαίδευση κι όχι η αυτοκαταστροφή...

Οι ομάδες αυτοβοήθειας το κάνουν αυτό... Η προσωπική ανάλυση το κάνει αυτό. Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια. Η δύναμη σου θα σε αφήσει έκπληκτο. Δεν είσαι τρελός, διαφορετικός, διαταραγμένος. Έχεις όμως δικαίωμα να νιώθεις μπερδεμένος.

Γιατί η ζωή είναι πολύπλοκη και όπως και το σώμα αρρωσταίνει έτσι κι η ψυχή μπαίνει σε συναισθηματικά αδιέξοδα και νοσεί...Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

Μπορούμε όλοι να δώσουμε και να πάρουμε στήριξη. Το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια.

1034 Γραμμή Βοήθειας ΕΠΙΨΥ για την κατάθλιψη

1018 Γραμμή παρέμβασης ΚΛΙΜΑΚΑΣ για την αυτοκτονία

Στους Κύκλους Ζωής θα λειτουργήσουν και φέτος ομάδες αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας. Πληροφορίες από Σεπτέμβριο.

Παλαιότερες
αναρτήσεις
202020182016201520142013