> Ο Σεπτέμβρης μιας πανδημίας. 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Σεπτέμβρης είναι πάντα μήνας περισυλλογής και επαναφοράς στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Τελειώνουν οι διακοπές, τα παιδιά που ίσως έλειπαν, επιστρέφουν από τα χωριά τους στο σπίτι. Τελειώνουν τα ταξίδια ή οι διακοπές. Η ξεγνοιασιά του Καλοκαιριού χάνεται. Ανοίγουν τα σχολειά, οι ηλιόλουστες μέρες φθίνουν.

Αυτό από μόνο του αρκεί για να πυροδοτήσει άγχη και αγωνίες ή συναισθήματα θλίψης κι απογοήτευσης. Σε όλα αυτά τα συναισθήματα έρχεται φέτος να προστεθεί και η αγωνία της διαχείρισης μιας πανδημίας. Όπου όλα είναι ρευστά και η ανακούφιση της ρουτίνας εμποδίζεται από την ανασφάλεια.

Ο προγραμματισμός που συνήθως μας ηρεμεί, φέτος δεν μπορεί να ορισθεί δεδομένων των συνθηκών. Τα σχολεία που θα ανοίξουν κι ίσως ξανακλείσουν. Οι μάσκες κι η δυσκολία διαχείρισης της νέας πραγματικότητας. Οι εργασιακοί χώροι. Ο Χειμώνας κι οι ιώσεις και το πώς θα μεταφράζουμε την κάθε μας αδιαθεσία και τι θα σημαίνει όλο αυτό για την εργασιακή, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή….

Ο φετινός Σεπτέμβρης μας φέρνει αντιμέτωπους για ακόμη μια φορά με μια κατάσταση που το καλοκαίρι κάτω από το φως του ήλιου φάνταζε μακρινή, ξεθωριασμένη.

Αυτό που πάντα ανακουφίζει σε καταστάσεις άγχους ή κρίσεων είναι η αίσθηση του ελέγχου, το να δημιουργήσουμε μια υποτυπώδη δική μας ρουτίνα όπου θα μπορούμε να ακολουθούμε…έστω και σε αντίξοες συνθήκες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το να μπορέσουμε να νιώσουμε ευέλικτοι. Πως δηλαδή, ότι κι αν συμβεί θα βρούμε τον τρόπο να το διαχειριστούμε, και θα νιώσουμε ασφάλεια με τις επιλογές μας.

Η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές των συνθηκών είναι ικανότητα όλων μας κι είναι ευκαιρία να την καλλιεργήσουμε.

Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να ελισσόμαστε, να προσαρμοζόμαστε, να επιβιώνουμε. Αν εμπιστευτούμε τα αρχέγονα ένστικτα μας θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια.

Καλή επαγγελματική επάνοδο και καλή σχολική χρονιά. Ευέλικτη. Ασφαλή. Ευφάνταστη.

Κατά βάθος μια νέα περιπέτεια ξεκινά!!!

Παλαιότερες
αναρτήσεις
202020182016201520142013